בויוס, בואיקוס, בורקס, בוריקיטס, בניצה - למתכון ▼
כמה עובדות:
ארוחת בוקר ממוצעת, שבת בבוקר, משפחה ממוצא בלקני, ספרדי ממוצע, מגלים שאין ארוחה בלי מאפה בצק, (נו יש עוד כאלה שיש על שולחנם מאפה בצקים, ברור אני יודעת... אבל אני מדברת על הבית שבו גדלתי). אם מעמיקים ונכנסים לעובי הקורה מגלים פתאום ...שכולם מתחילים ב- ב'...
בורקס מאפה בצק עלים , ממולא בגבינות לרוב או אולי גם תרד וגבינות כמובן מלוח.
בוריקיטס מאפה בצק פריך, כיסנים קטנים, נימוחים, ממולאים בגבינות מלוחות, חצילים עם גבינות, תרד עם גבינות כמובן מלוח. בויוס שהוא סוג מאפה מבצק פילס אמיתי, שמכינים בבית לבד (לא זה לא מה שמוכרים בסופר!) ממולא בגבינות מלוחות ותוספות כמו תרד.
בניצה, שפרוש המילולי מבולגרית הוא מאפה, גם לו מוקדש פוסט מורחב, מאפה שיכול להיות גם מתוק, אך לרוב בשבת בבוקר הוא מלוח וכן גם הוא ממולא בגבינות מלוחות, ותוספות של תרד או ירקות אחרים כמו חציל קלוי.
המתכון:
350 גרם (2.5 כוסות) קמח
2 כפות שמן
1 כפית חומץ 1 ביצה 3/4 כוס מים 180 מל' או לפי הצורך שמן לעבודה ולשימון
אופן ההכנה:
מכינים בצק מכל החומרים, את המים מוסיפים לא בבת אחת, עד שמתקבל מרקם בצק נוח לעבודה ואינו נדבק לידים, עד שלב זה עובדים עם קמח בזמן הקימוח.
נותנים לבצק לנוח, משלב זה והלאה עובדים עם ידיים משומנות ומשטח משומן. מחלקים את הבצק ל-12 יחידות, יוצרים "פיתות קטנות". מניחים בתבנית משומנת (עם שמן בנדיבות ) הן לא צריכות לשחות בשמן אך צריך שיהיה שמן בתבנית, אחרי שמניחים את כל הפיתות בשמן, הופכים אותן.
מכינים את המלית משמנים משטח עבודה, מתחילים למתוח את הבצק בעדינות ולמשוך אותו לעיגול בקוטר של כ-40 ס"מ בערך, משמנים מעט את פני הבצק, בצורת זירזוף עדין מקפלים את הצדדים למרכז. מפזרים שורה של מלית, במקביל לשולים ומגלגלים לגליל, אותו מגלגלים לשבלול(צ'וקור), חוזרים על התהליך עם כל היחידות בצק האחרות. מסדרים את כל השבלולים בתבנית ואופים כ-35 דקות בחום גבוהה, 190 מעלות, מוציאים מהתנור, ממתינים כמה דקות כדי שכל השמן ייספג בחזרה.
Comments